Amaliy mavzularni o`zgartirish: Oqilona ovqatlanish va uning tartibi haqida tushuncha, ularni tekshirish va baholash.
1-mavzu. Kasalxona xonalari mikroiqlimining gigiyenik ahamiyati (harorat, namlik, havo harakat tezligi, bosim).
- 1. Kasalxona xonalarining mikroiqlimni oʻrganish va baholash
- 2. harorat
- 3. namlik
- 4. havo harakat tezligi
- 5. Bosim
2-mavzu. 1. Stomatolog xonalari havosining antropogen ifloslanishi haqida tushuncha
- 1. Kasalxona xonalari havosining antropogen ifloslanishi.
- 2. Kasalxona xonalari havosining antropogen kimyoviy ifloslanganligini tekshirish va baholash (karbonat angdrid gazi misolida).
3-mavzu. Kasalxona xonalari yoritilganligining ahamiyati.
- 1. Kasalxona xonalarining tabiiy yoritilganlik holatini baholash;
- 2. Kasalxona xonalarining sunʼiy yoritilganlik holatini baholash;
- 3. Tabiiy yoritilganlik, tabiiy yoritilganlik koeffithienti
- 4. Sunʼiy yoritilganlik meʼyorlari
4-mavzu. Loyiha materiallari bo‘yicha davolash-profilaktika muassasalarini gigiyenik baholash (Shifoxona terapevtik, jarrohlik, yuqumli kasalliklar va tug‘ruqxona bo‘limlariga bo‘lgan asosiy gigiyenik ta’lablar. (Dalolatnoma tuzish).
- 1. Davolovchi-himoyalovchi tartib haqida tushunch.
- 2. Davolash-profilaktika muassasalarini obodonlashtirilganligi bilan bogʻliqligi. SanQvaM 0292-11.
- 3. OʻzRda DPMni rejalashtirish va loyihalashtirish reglamentlari va gigiyenik asoslari.
- 4. DPMlarni rejalashtirishga boʻlgan umumiy gigiyenik talablar.
5-mavzu. Kasalxona ichi infektsiyasi va uni oldini olish (SanQvaM 0342-17).
- 1. Kasalxona ichi infeksiyasi haqida tushuncha
- 2. KII kelib chiqish sabablari
- 3. KII oldini olish choralari.
- 4. Ixtisoslashgan markazlarga (jarrohlik, yuqumli kasalliklar va tugʻruqxona) boʻlgan asosiy gigiyenik talablar
6-mavzu. Oqilona ovqatlanish va uning tartibi haqida tushuncha, ularni tekshirish va baholash.
- 1. Ovqatlanishning salomatlik omili ekanligi
- 2. Ovqatlanishning ijtimoiy-gigiyenik muammo ekanligi.
- 3. Aholi salomatligi uchun ovqatlanishning ahamiyati.
- 4. Oqilona ovqatlanish tushunchasi va unga boʻlgan gigiyenik talablar, ovqatlanishning fiziologik meʼyorlari
7-mavzu. Shaxsiy ovqatlanishning adekvatligini tekshirish va baxolash.
- 1. Aholida oqilona (toʻgʻri) ovqatlanish koʻnikmalarini shakllantirish
- 2. Oqilona ovqatlanishga qoʻyiladigan gigiyenik talablar
- 3. Ovqatlanish adekvatligini gigiyenik baholash tartibi
8-mavzu. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning gigiyenik nazorati, bemorlarning parxez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari.
- 1. Asosiy oziq moddalarning manbalari va isteʼmolning gigiyenik meʼyorlari.
- 2. Alimentar kasalliklar haqida tushuncha, ularning tasnifi.
- 3. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning gigiyenik nazorati
- 4. Bemorlarning parxez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari.
- 5. Parxez stollari
9-mavzu. Tez buziluvchi ovqat mahsulotlarining sifatliligini gigiyenik baholash.
- 1. Aholi ovqatlanishida ekologik muammolar.
- 2. Oziq-ovqat mahsulotlarining sifatligini aniqlash (sut, goʻsht va b.)
10-mavzu. Ovqatdan zaharlanishlar va ularni oldini olish choralari.
- 1. Ovqatdan zaharlanishlar va ularning tasnifi.
- 2. Ovqatdan zaharlanishning muhim shakllarini kelib chiqishini oldini olish.
11-mavzu. Suvning fiziologik, gigiyenik va epidemiologik ahamiyati. O‘zRsi aholisini suv bilan ta’minlashdagi eng muhim muammolar, mahalliy va markazlashgan suv ta’minoti haqida tushuncha.
- 1. Respublika hududidagi suv manbalariga gigiyenik taʼriflar.
- 2. Suv taʼminoti manbalariga boʻlgan umumiy gigiyenik talablar.
- 3. Suv manbalarining sanitar himoya mintaqalarini tashkil qilish. Sanitar himoya zonasi (SHZ) haqida tushuncha
- 4. OʻzRda suv isteʼmoli meʼyorlari. Davlat Standarti haqida tushuncha.
12-mavzu. Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullariga umumiy ta’rif. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi zamonaviy usullar haqida tushuncha, suvni tiniqlashtirish va zararsizlantirish (usullari, vositalari, ishlov berish tartibi va uning gigiyenik nazorati).
- 1. Davlat Standartiga muvofiq ichimlik suvining sifatiga boʻlgan talablar.
- 2. Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullariga umumiy taʼrif.
- 3. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi zamonaviy usullar haqida tushuncha,
- 4. Suvni tiniqlashtirish va zararsizlantirish (usullari, vositalari, ishlov berish tartibi va uning gigiyenik nazorati).
13-mavzu. Xavo muhiti gigiyenasi. Xavo muxitining fizikaviy va kimyoviy tarkibining fiziologik va gigiyenik axamiyati.
- 1. Xavo muhiti gigiyenasi
- 2. Xavo muxitining fizikaviy axamiyati.
- 3. kimyoviy tarkibining fiziologik axamiyati.
- 4. Xavo muxitining gigiyenik axamiyati.
14-mavzu. Xavo muxiting biologik xossalari. Xonalar mikroiqlimi ko‘rsatkichlarini tekshirish va gigiyenik baxolash.
- 1. Xavo muxiting biologik xossalari.
- 2. Xonalar mikroiqlimi koʻrsatkichlarini tekshirish
- 3. Xonalar mikroiqlimi gigiyenik baxolash.
15-mavzu. Bolalar va o‘smirlarni salomatlik xolati va jismoniy rivojlanishini tekshirish usullari.
- 1. Bolalar va oʻsmirlar gigiyenasining umumiy asoslari.
- 2. Oʻzbekiston aholisi bolalar kontingentining salomatlik koʻrsatkichlari.
- 3. Aholi turmush sharoitining bolalarning salomatlik holatini belgilovchi muhim omil ekanligi.
- 4. Bolalar va oʻsmirlarni chiniqtiruvchi muolajalar va ularni qoʻllashda tavsiya qilinadigan tadbirlar.
16-mavzu. Maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalar va o‘smirlarning jismoniy rivojlanishini baholash. (dalolatnoma tuzish).
- 1. Bolalar va oʻsmirlarning jismoniy rivojlanish koʻrsatkichlari
- 2. Jismoniy rivojlanishni shaxsiy tarzda baholash usullari
- 3. Bolalarni tarbiyalash va oʻqitish sharoitlarini muvofiqlashtirish
- 4. Akseleratsiya, uning gigiyenik ahamiyati
17-mavzu. Bolalar muassalarini loyihalashtirish, jixozlanishiga bo’lgan gigiyenik talablar.
- 1. Uyushgan bolalar muassasalariga qoʻyiladigan gigiyenik talablar.
- 2. Maktabgacha bolalar muassasalarini loyihalashtirishning gigiyenik xususiyatlari
- 3. Umumtaʼlim maktablarini loyihalashtirishning gigiyenik xususiyatlari
- 4. Bolalar muassasalarini qurilishiga boʻlgan gigiyenik talablar.
- 5. Bolalar muassasalarini jihozlashga boʻlgan gigiyenik talablar.
18-mavzu. O‘quv tarbiya jarayoning gigiyenik asoslari. Umumta’lim maktablarida o’quv jarayonini tahlil qilish. (dalolatnoma tuzish).
- 1. Toliqish holati, uning biologik ahamiyati
- 2. Umumtaʼlim muassalarida oʻquv jarayonini tashkillashtirish gigiyenik asoslari
- 3. Maktabda oʻqitishni tashkillashtirishni gigiyenik asoslari:
- 4. Oʻquv yuklamani bolalar va oʻsmirlarni yoshga oid va individual xususiyatlariga mos kelish
- 5. Oʻquv jadvalini tuzishga asosiy gigiyenik talablar
19-mavzu. Mexnat gigiyenasi va ishlovchilar salomatligini muxofaza qilish. Korxonalarda shovqinni tekshirish va baholash. Korxonalarda tebranishli vaziyatlarni tekshirish va baholash.
- 1. Ishlab chiqarish muhitidagi fizikaviy omillar
- 2. Nomuvofiq mikroiqlim
- 3. Shovqin fizikaviy taʼrif, ishchilar organizmiga zararli taʼsiri
- 4. Tebranish fizikaviy taʼrif, ishchilar organizmiga zararli taʼsiri, oldini olish tadbirlari.
20-mavzu. CHangga oid patologiyalar xaqida tushuncha. Sanoat toksikologiyasi Kimyoviy omillarni umumzaxarli va maxsus ta’siri haqida tushuncha. Sanoat changlari, changlarning tasniflari, changga doir patologiyalar
- 1. Ishlab chiqarish muhitidagi kimyoviy omillar , ularning gigiyenik ahamiyati:
- 2. organizmga kirish yoʻllari, taʼsir etish tabiati, ularning zaharliligi boʻyicha tasnifi.
- 3. Oʻtkir va surunkali kasbiy zaharlanishlar, ularni oldini olish tadbirlari.
- 4. Zararli kasblarda ishlovchi ishchilarga davolovchi-profilaktik ovqatlar berish va ularga gigiyenik taʼrif.
21-mavzu. Qishloq ho’jaligida mehnat gigiyenasi. Pestitsidlar xaqida tushuncha.
- 1. Oʻzbekiston Respublikasi sharoitida qishloq xoʻjaligidagi mehnatning zamonaviy muammolari, oʻziga xos xususiyatlari,
- 2. qishloq xoʻjaligidagi ishchi va xizmatchilar organizmiga taʼsir koʻrsatuvchi nomuvofiq omillar,
- 3. ishchilarni sogʻlomlashtirish tadbirlari.
- 4. Pestitsidlar, ularning tasniflari. nomuofiq taʼsir etish ehtimoli, oldini olish tadbirlari.
22-mavzu. Tibbiy ekologiya haqida tushuncha. Muxit va ekologik omillar. Insonlarning hozirgi zamondagi yashash muhitini shakllanishi uchun ilmiy-texnika taraqqiyoti va ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning ahamiyati
- 1. Insonlarning hozirgi zamon yashash muhitini shakllanishi uchun ilmiy-texnika taraqqiyoti
- 2. Ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning ahamiyati. Atrof muhitning ifloslanishi ilmiy-texnika taraqqiyotining asosiy negativ oqibati
- 3. Ifloslanish turlari va ularning shahar hamda qishloq aholi yashash joylaridagi asosiy manbalari.
- 4. Zararli omillarning biosferada boʻlishi va oqibatining umumiy qonuniyatlari
23-mavzu. Atrof muhitning ifloslanishi ilmiy-texnika taraqqiyotining asosiy negativ oqibati ekanligi. Ifloslanish turlari va ularning shahar hamda qishloq aholi yashash joylaridagi asosiy manbalari.
- 1. Ekologik vaziyatlar, ekologik ofatli mintaqalarga umumiy taʼrif
- 2. OʻzR hududidagi ekologik tanglik, atrof muhitni muhofaza qilishga doir tadbirlar.
- 3. SHahar muhitiga gigiyenik taʼrif, uning aholi salomatligi uchun ahamiyati, uni yaxshilashga doir tadbirlar,
- 4. Zamonaviy turar-joy binolari va mavzelariga boʻlgan gigiyenik talablar.
24-mavzu. Orol va orol bo‘yi mintaqasidagi ekologik muammolar va ularni kelib chiqish sabablari.
- 1. Ekologik muhitni yaxshilash
- 2. Suv resurslarini boshqarish
- 3. Orol dengizining qurishi muammolari
- 4. Kimyoviy moddalar va boshqa ifloslantiruvchi moddalardan tozalash ishlari