Amaliy mavzularni o`zgartirish: Davolash amaliyoti va tashxisda elektrokimyo asoslarining qo'llanilishi
1-mavzu. Tibbiy kimyoga kirish. Biogen elementlarning analitik reaksiyalari. Yadro kimyosi.
- 1. 1. Tibbiy kimyoning obʼyekti
- 2. 2. Biogen elementlarning analitik reaksiyalari
- 3. 3. Suyaklarning kimyoviy tarkibi. Kalsiy va uning ahamiyati
2-mavzu. Osh tuzi va glyukozaning fiziologik, gipotonik, gipertonik eritmalarini tayorlash.
- 1. 1. Eritmalar va ularning turlari
- 2. 2. Kolloid eritmalar va biologik suyuqliklar
- 3. 3. Osmotik bosim va osmos hodisasi
3-mavzu. Organizmning bufer sistemalari Har xil pH qiymat buferi eritmalar tayyorlash.
- 1. Bufer sistema. Buferlik xossa va uning inson salomatligidagi roli
- 1. 2. Bufer sigʻim va uni aniqlash usullari
- 2. 3. Organizmdagi kislota-asos muvozanati va titrlashning mohiyati.
4-mavzu. Biologik jarayonlar termodinamikasi. Kimyoviy reaksiyalar tezligi
- 1. 1. Termodinamika va termodinamika qonunlari
- 2. 2. Ochiq, yopiq va izolatsiyalangan sistemalar
- 3. 3. Energiya almashinuvining inson hayotidagi ahamiyati
5-mavzu. Kompleks birikmalar. Ichki kompleks birikmalar. Kompleksometriya usulida ichimlik suvining qattiqligini aniqlash.
- 1. 1. Kompleks birikmalar. Xelatlar.
- 2. 2. Xelatlar-organik ligandlarning kompleks birikmalari.
- 3. 3. Gemoglobin va mioglobin tuzilishi
6-mavzu. Davolash amaliyoti va tashxisda elektrokimyo asoslarining qo'llanilishi
- 1. 1. Elektrokimyo va uning mohiyati
- 2. 2. Elektromagnit maydon va odam organizmi
- 3. Elektroforez. Fizioterapiyadagi elektrokimyoviy usullar
7-mavzu. Tirik organizmlardagi sirt xodisalari va xromatografiya
- Tirik organizmlardagi sirt xodisalari va xromatografiya
- 1. Sirt taranglik. Mushaklarda sirt hodisalar.
- 2. Koagulyatsiya va Sedimentatsiya.
- 3. Qon ivishi - fiziologik muhim jarayon sifatida
- 4. Koagulyantlar va antikoagulyantlar
8-mavzu. Dispers sistemalar. Kolloid eritmalarning koagulyasiyasi. Qonning ivishi va kolloid himoya
- 1. 1. Dispers sistemalar. Zollar
- 2. 2. Kolloid shaklidagi biologik suyuqliklar
- 3. Kolloid eritmalarning biologik ahamiyati
9-mavzu. Organik birikmalar va ularning tasnifi, xossalari .
- 1. Toʻyingan va toʻyinmagan uglevodorodlar.
- 2. Kislorod saqlovchi organik birikmalar.
- 3. Efir moylari va ularning inson hayotiga taʼsiri
10-mavzu. Okso- va oksi birikmalar. Poli va geterofunksional birikmalar asosidagi metabolitlar va dorivor vositalar.
- 1. 1. Spirtlar. Fenollar, xossalari biologik jarayonlardagi ahamiyati
- 2. 2. Aldegid va ketonlar. Xossalari va ularning tibbiyotda qoʻllanilishi
- 3. 3. Oddiy va murakkab efirlar. Karbon kislotalar
- 4. Davolashda qoʻllaniladigan okso – va oksibirikmalar
11-mavzu. Geterohalqali birikmalar.Besh va olti azoli birikmalar
- 1. Karbosiklik va geterosiklik birikmalar.
- 2. Metabolit bilan dorivor moddalarning farqlari;
- 3. Azot saqlovchi geterosiklik birikmalar.
- 4. Geterosiklik birikmalarning hazmdagi roli
12-mavzu. Alfa aminokislotalarning kimyoviy hossalariga oid sifat reaksiyalari. Oqsillar va ularning biologik funksiyalari. Klinik laboratoriyalarda qo‘llaniluvchi oqsillarga xos analitik reaksiyalar
- 1. 1. Oqsillar va ularning biologik funksiyalari.
- 2. 2. Oqsil va peptidlar. Oqsil biosintezi, Polipeptidlar
- 3. 3. Oqsillarnimng inson organizmidagi biologik funksiyasi
13-mavzu. Uglevodlar. Monosaxaridlar. Di- va polisaxaridlar
- 1. 1. Uglevodlar klassifikatsiyasi
- 2. 2. Mono-, di- va polisaxaridlar
- 3. 3. Nafas tizimi organlarining energiya almashinuvidagi roli
14-mavzu. Nuklein kislotalar - tirik organizmlar hayot ta’sirifaoliyati. Nuklein kislotalarning oqsil sitezidagi roli. Irsiy kasalliklar. Fermentlar - biokatalizatorlar sifatida. Fermentlarning biologik ro'li.
- 1. Fermentalar va ularning biologik axamiyati
- 2. Nuklein kislotalar, nuklezidlar va nuleotidlar
- 3. Mononukleotidlar. Polinukleotidlar. RNK va DNK
15-mavzu. Lipidlar. Sovunlanadigan lipidlar - tirik organizmlar hujayra asosi. Sovunlanmaydigan lipidlar - xolesterin, o’t kislotalari va gormonlar asosi sifatida. Vitaminlar. Suvda va yog'da eruvchi vitaminlar.
- 1. 1. Moylar va yogʻlar almashinuvi.
- 2. 2. Murakkab efirlar. Lipidlarning turlari haqida
- 3. Vitaminlar. Suvda va yogʻda eruvchi vitaminlar