Amaliy mavzularni o`zgartirish: Geterohalqali birikmalar

1-mavzu. Tibbiy kimyoga kirish. Biogen elementlarning analitik reaksiyalari. Yadro kimyosi.

  1. 1. Tibbiy kimyoning obʼyekti
  2. 2. Biogen elementlarning analitik reaksiyalari
  3. 3. Suyaklarning kimyoviy tarkibi. Kalsiy va uning ahamiyati

2-mavzu. Osh tuzi va glyukozaning fiziologik, gipotonik, gipertonik eritmalarini tayorlash

  1. 1. Eritmalar va ularning turlari
  2. 2. Kolloid eritmalar va biologik suyuqliklar
  3. 3. Osmotik bosim va osmos hodisasi

3-mavzu. Organizmning bufer sistemalari Har xil pH qiymat buferi eritmalar tayyorlash

  1. 1. Bufer sistema. Buferlik xossa va uning inson salomatligidagi roli
  2. 2. Bufer sigʻim va uni aniqlash usullari
  3. 3. Organizmdagi kislota-asos muvozanati va titrlashning mohiyati.

4-mavzu. Biologik jarayonlar termodinamikasi. Kimyoviy reaksiyalar tezligi

  1. 1. Termodinamika va termodinamika qonunlari
  2. 2. Ochiq, yopiq va izolatsiyalangan sistemalar
  3. 3. Energiya almashinuvining inson hayotidagi ahamiyati

5-mavzu. Kompleks birikmalar. Ichki kompleks birikmalar. Kompleksometriya usulida ichimlik suvining qattiqligini aniqlash.

  1. 1. Kompleks birikmalar. Xelatlar.
  2. 2. Xelatlar-organik ligandlarning kompleks birikmalari.
  3. 3. Gemoglobin va mioglobin tuzilishi

6-mavzu. Davolash amaliyoti va tashxisda elektrokimyo asoslarining qo'llanilishi

  1. 1. Elektrokimyo va uning mohiyati
  2. 2. Elektromagnit maydon va odam organizmi
  3. 3. Elektroforez. Fizioterapiyadagi elektrokimyoviy usullar

7-mavzu. Tirik organizmlardagi sirt xodisalari va xromatografiya

  1. 1. Sirt taranglik. Mushaklarda sirt hodisalar.
  2. 2. Koagulyatsiya va Sedimentatsiya.
  3. 3. Qon ivishi - fiziologik muhim jarayon sifatida
  4. 4. Koagulyantlar va antikoagulyantlar

8-mavzu. Dispers sistemalar. Kolloid eritmalarning koagulyasiyasi. Qonning ivishi va kolloid himoya

  1. 1. Dispers sistemalar. Zollar
  2. 2. Kolloid shaklidagi biologik suyuqliklar
  3. 3. Kolloid eritmalarning biologik ahamiyati

9-mavzu. Organik birikmalar va ularning tasnifi, xossalari .

  1. 1. Toʻyingan va toʻyinmagan uglevodorodlar.
  2. 2. Kislorod saqlovchi organik birikmalar.
  3. 3. Efir moylari va ularning inson hayotiga taʼsiri.

10-mavzu. Okso- va oksi birikmalar. Poli va geterofunksional birikmalar asosidagi metabolitlar va dorivor vositalar.

  1. 1. Spirtlar. Fenollar, xossalari biologik jarayonlardagi ahamiyati
  2. 2. Aldegid va ketonlar. Xossalari va ularning tibbiyotda qoʻllanilishi
  3. 3. Oddiy va murakkab efirlar. Karbon kislotalar
  4. 4. Davolashda qoʻllaniladigan okso – va oksibirikmalar

11-mavzu. Geterohalqali birikmalar

  1. 1. Karbosiklik va geterosiklik birikmalar.
  2. 2. Metabolit bilan dorivor moddalarning farqlari;
  3. 3. Azot saqlovchi geterosiklik birikmalar.
  4. 4. Geterosiklik birikmalarning hazmdagi roli

12-mavzu. Alfa aminokislotalarning kimyoviy hossalariga oid sifat reaksiyalari. Oqsillar va ularning biologik funksiyalari. Klinik laboratoriyalarda qo‘llaniluvchi oqsillarga xos analitik reaksiyalar

  1. 1. Oqsillar va ularning biologik funksiyalari.
  2. 2. Oqsil va peptidlar. Oqsil biosintezi, Polipeptidlar
  3. 3. Oqsillarnimng inson organizmidagi biologik funksiyasi

13-mavzu. Uglevodlar. Monosaxaridlar. Di- va polisaxaridlar

  1. 1. Uglevodlar klassifikatsiyasi
  2. 2. Mono-, di- va polisaxaridlar
  3. 3. Nafas tizimi organlarining energiya almashinuvidagi roli

14-mavzu. Nuklein kislotalar - tirik organizmlar hayot ta’sirifaoliyati. Nuklein kislotalarning oqsil sitezidagi roli. Irsiy kasalliklar. Fermentlar - biokatalizatorlar sifatida. Fermentlarning biologik ro'li

  1. 1. Fermentalar va ularning biologik axamiyati
  2. 2. Nuklein kislotalar, nuklezidlar va nuleotidlar
  3. 3. Mononukleotidlar. Polinukleotidlar. RNK va DNK

15-mavzu. Lipidlar. Sovunlanadigan lipidlar - tirik organizmlar hujayra asosi. Sovunlanmaydigan lipidlar - xolesterin, o’t kislotalari va gormonlar asosi sifatida. Vitaminlar. Suvda va yog'da eruvchi vitaminlar.

  1. 1. Moylar va yogʻlar almashinuvi.
  2. 2. Murakkab efirlar. Lipidlarning turlari haqida
  3. 3. Vitaminlar. Suvda va yogʻda eruvchi vitaminlar